Inred med tyger – Ett smart inredningstips!

Är plånboken för tillfälligt tunnare än vanligt men hela kroppen skriker efter en förändring i hemmet. Det finns hopp. Ett tips är att inreda med tyger. Prisklassen behöver inte vara saftig alls då tyger alltid går att finna på rean eller köpa begagnat på second hand. Man kan också återanvända mormors gamla blommiga gardiner och göra kuddvar av till soffan eller att lägga på sängen. Ett par nya gardiner är enkelt att sy upp av lite tyg och piggar upp ett helt rum. Skira tyger passar perfekt som draperier eller rumsavdelare och här är det bara att kombinera efter fantasi och tycke.

Att sy ett helt nytt överkast kan kännas svårt och kanske något man drar sig för, men det är inte så svårt och har man bara lite sy vana så fixar man det på ett par timmar. Välj gärna ett litet kraftigare tyg som du sedan mäter upp i passande storlek så natt den kan täcka hela din säng. Gör sedan likadant med ett annat tyg även det i lite kraftigare material, sy sedan ihop dessa på avigsidan nästan hela vägen runt och sedan så vänder du den åt rätt håll och syr ihop det sista för hand. Vips så har du ett sprillans nytt överkast som dessutom är vändbart för variationens skull.

Har man lite mindre tygstycken så kan man använda dessa till att sy dukar eller att göra tavlor av. Vill man göra en tavla av tyg så är det absolut bästa tipset att först ta en pappskiva i den storlek som du vill att tavlan ska vara i, ta sedan ett kraftigt tyg i neutral färg och klamra sedan fast det över en hel sida så att klamrarna hamnar på baksidan, gör det nästan hela vägen runt men spänn inte tyget, det ska vara lite slappt. Lämna en sida öppen och använd dig av stoppning som fyller ut lite och gör tyget konkavt. Klamra sedan igen den öppna sidan. Sedan så är det bara att låta fantasin föda, du kan klistra eller sy fast tygbitar i olika former. Eller så kan du vira tyger runt tavlan. Kanske vill du att tavlan ska bli mer levande och klistrar fast tygremsor i ena änden och att de sedan hänger löst i den andra, sådär så att de kan fladdra till lite om fönstret är öppet och et kommer en vindpust.
Det går också alldeles utmärkt att tapetsera med tyger. Kanske inte på det traditionella sättet med tapetklister och spatel utan, beroende på tygets tjocklek, också att fästa längs sitorna enbart utan lim för en liten luftigare känsla. Bor et en lite hippie i dig eller möjligtvis en bohem så är det ju väldigt mysigt att låta tyger hänga ner från taket i olika färger och genast förvandla rummet till en bohemkoja eller yogicenter. Eller helt enkelt bara för att du vill mysa till det lite hemma, kanske på den tiden av året då det är som allra mörkast och en sådan grej verkligen kan liva upp lite.