Inredningstips: Hur man inreder ett barnrum

Att inreda ett barnrum och få det både funktionellt och mysigt kan vara lite knepigt. Själv så tyckte jag att jag hade bästa iden när jag skulle mysa till det hos mitt först barn. Jag lade helt sonika ut en 1.20 madrass på golvet och på den så lade jag ut massor med kuddar och gosedjur. Det blev verkligen jättemysigt de första dagarna, vilket perfekt sätt att umgås på tänkte jag. Men efter tre dagar så upptäckte jag nackdelen, madrassen som hade ett överdrag som skydd sög åt sig precis allt damm. Lägg dessutom till lite kiss och kräkfläckar och du är hemma i hur det såg ut. Det blev ofräscht helt enkelt och jag, som småbarnsmamma, orkade inte hålla efter och med tiden så läste vi hellre sagorna i vår vuxensäng eller i soffan. Det blev helt enkelt inte som jag hade tänkt mig.

Så hur ska man tänka då när man inreder sitt barns lek och sovrum? Är barnet litet så gäller det ju först och främst at barnsäkra rummet. Det innebär att du barnsäkrar kontakterna, skruvar fast hyllorna ordentligt i rummet i fall den lille skulle få för sig att hämta leksaken som ligger längst upp. Viktigt också att det inte ligger småbitar eller annat som barnet kan sätta i halsen.

Eftersom ett barnrum blir stökigt på dryga kvarten så är det viktigt att det är lättstädat. Så tänk förvaring. Kanske ett lådsystem på fyra lådor där du kan kategorisera genom att sätta upp bilder på vilken låda just den leksaken ska läggas i, så kanske en bild på en bil på ena lådan, en bild på klossar, en bild på leksaksgubbar och slutligen en bild på djur. Då vet barnet vart leksakerna ligger och vart de sedan ska läggas tillbaka till.
Att ha en byrå med kläder i den lilla ettåringens rum är inte det smartaste då de har en förmåga att riva ut allt ting, det blir onödigt jobb för mamma och pappa. Vänta något åt med att flytta in byrån så kommer inte barnet att bry sig alls.

I ett barnrum så är det viktigt att det finns en yta där barnet kan leka sina fantasilekar, den ytan bör finnas på golvet. När barnet blir lite större och vill leka mer pedagogiska lekar som att lägga pussel och måla så kan man införskaffa bord och stolar anpassade till barnets storlek. Men allt har sin tid och viktigaste är till en början en bra förvaring så att man har en bra chans att hålla undan stöket mellan varven.

När det kommer till sängen så sover de flesta barnen i spjälsäng upp till ca två årsålder, efter det så är tipset att köpa en växasäng som man kan dra ut i takt med att barnet växer, på så sätt så kan ni ha den sängen i många år innan det återigen är dags att byta upp sig till en ännu större storlek.
Gillar ditt barn att köra bil, köp en trafikmatta där barnet kan köra runt med sina bilar.