Pimpa balkongen – Så här gör du!

Är du så lyckligt lottad så att du har en balkong eller en terrass då är detta artikeln för dig. Om du exempelvis bor i en hyreslägenhet med tillhörande balkong så är det inte helt ovanligt att balkongunderlaget är cement eller betong och räcket i plåt. Kanske inte de mest inbjudande då man fantiserar om utehäng på balkongen under sommarmånadernas ljumma nätter. Men detta går att råda bot på, förslagsvis så börjar du med det kalla gråa betonggolvet. Där kan du t.ex. köpa grön konstgräsmatta och lägga ut och få den där härliga gräsmattekänslan, detta är också det allra billigaste alternativet. Alternativ nummer två så köper du fyrkanter i trä som du pysslar ihop efter din balkongs storlek. Fördelen med detta alternativ är att det tål väte i form av regn och dagg mycket bättre än konstgräsmattan, sedan så är det ju både hållbarare och lite snyggare. Nackdelen är att det är bra mycket dyrare än konstmattan.

Plåträcket är ju inte så mycket att göra åt förutom att kanske spraya det i en mer naturlig färg om det skulle råka vara i någon jobbig färg som orange eller rostrött. Men det som verkligen bonar om på en balkong är ju blomsängar som man kan hänga upp på räcket.

Nästa steg för uteplatsen är ju att fixa sittplatser och bord och här finns ju en uppsjö av alternativ. Allt från billiga plastgrupper till lite mer robustare träsorter. Vill man inte ha plast men inte har råd att köpa nya trämöbler åk och kollar runt på lite secondhand butiker och loppisar, för där kan man verkligen göra stora klipp.

Många har gärna tavlor inomhus men kanske inte tänker på att man även kan ha det utomhus. Med hjälp av lite väggboningar så kan man sätta sin personliga prägel på sin uteplats. När dagen övergår till skymning så kan man ju inte sitta där i mörkret, då är mitt tips att gå bananas med ljus. Röj loss på second hand affärer och köp massor av varierande ljuslyktor i varierande färger, mönster och storlekar. Längs kanterna kan man ställa lyktor i lite större storlekar för att få lite kraftigare ljus då mörkret tätnar.

Har du gröna fingrar eller åtminstone vill försöka få det så är det ju helt perfekt med en balkong där man kan träna sig. Kanske kan man odla en lite örtsamling eller så planterar man lite blomarrangemang lite här och var. Slutligen så vill jag tipsa om ljusslingor, helst i varierande färger. Jultiden har absolut inte vetorätt på dessa slingor utan de fungerar alldeles utmärkt på somrarna med. Färgerna från ljusen ger lugn och harmoni, de lite starkare vita ljusen kan förstöra stämningen med allt sitt påfrestande blända-i ögonen-ljus.

Har du en liten större balkong så investera i en liggplats. Det kan vara en madrass, liggsoffa eller en enorm myskudde som på marknaden brukar kallas för fatboy, för inte skulle det väl vara så dumt om du kunde ligga på balkongen och sova eller läsa en god bok.